Żeberka z Azji
Po całych tygodniach jedzenia kiełków, prosa, amarantusa, chia i innych spirulin każdemu należy się chwila odpoczynku i nagroda za wytrwałość.
Moją nagrodą są żeberka w azjatyckim stylu. Pomimo wielości składników łatwe w przygotowaniu.
W zasadzie po zrobieniu marynato-glazury robią się same.
Marynata
Na początek należy zrobić marynatę: przyprawy korzenne czyli cynamon, anyż goździki, kardamon i ziele angielski musimy rozdrobnić. Można je utrzeć w moździerzu, zblendować, wrzucić do młynka do pieprzu. Pełna dowolność, po prostu maja być rozdrobnione. Do nich dodajemy duży ząbek czosnku, 4 łyżki bourbona, dużą łyżkę miodu, sól, pieprz, łyżeczkę octu ryżowego, po dwie łyżki sosów: sojowego teryaki i ostrygowego.
Blendujemy na gładką masę dodając olej w miarę potrzeby. Jeżeli mamy ochotę dodajemy trochę posiekanego chili.
Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego syropu.
Kilka łyżek glazury mieszamy z olejem roślinnym i taką marynata nacieramy poporcjowane żeberka. Zostawiamy na kilka godzin.
Pieczenie
W naczyniu do pieczenia układamy żeberka, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, kawałki marchwi, cebule pokrojona w ósemki. polewamy wszystko marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 160 stopni i zostawiamy na około godzinę. W trakcie możemy je trochę poprzewracać.
Po godzinie wyjmujemy naczynie z piekarnika i pędzlujemy glazurą żeberka. Wstawiamy do piekarnika. dajemy glazurze kilka minut i powtarzamy operację aż do zużycia glazury.
Finisz
Kiedy żeberka są już upieczone wyjmujemy je z piekarnika. Na nie, z fantazją sypiemy piórka z cebuli, posiekane chili, gałązki kolendry, pomidorki koktajlowe. podajemy w naczyniu, w którym piekliśmy nasze delicje.
Składniki:
Żeberka ok 1,5 kg,
ziemniaki,
cebula,
marchewka,
kilka ząbków czosnku.
Sos sojowy ciemny,
sos ostrygowy,
sos teryaki,
olej,
czosnek,
miód,
odrobina octu ryżowego,
Jack Daniels (również do marynaty:))
Sól,
pieprz,
cynamon 2-3 centymetrowy kawałek,
goździki 2-3 sztuki,
anyż pół gwiazdki,
kardamon 5-6 strączków,
ziele angielskie 7-8 ziaren.
Na koniec garść świeżej kolendry, szczypiorku, trochę cebuli posiekanej w piórka, papryczka chili pokrojona w plasterki, połówki pomidorków koktajlowych.
Powodzenia