
marchewce
i coś w tartej bułce? Może zróbmy to inaczej. Może pobawmy się
smakami?
Co będzie jeśli klasyczne świąteczne aromaty kojarzące się z
ciasteczkami, grzanym winem, korzennym piernikiem połączymy z delikatnym,
białym jak śnieg dorszem.
Dorsza
oprószmy solą, pieprzem, wetrzyjmy w niego trochę startej skórki pomarańczy,
skropmy olejem i maźnijmy go pikantną paprykową pastą. Teraz ryba może sobie
poleżeć, a my w tym czasie zajmijmy się resztą.
oprószmy solą, pieprzem, wetrzyjmy w niego trochę startej skórki pomarańczy,
skropmy olejem i maźnijmy go pikantną paprykową pastą. Teraz ryba może sobie
poleżeć, a my w tym czasie zajmijmy się resztą.
Mocno
korzenny piernik, pokruszony, starty lub rozdrobniony w blenderze do tego
podsmażona cebulka, skórka pomarańczy, natka pietruszki,
masło (bo z masłem
wszystko jest lepsze). Wystarczy wyobrazić sobie te smaki. Ryba, masło, zapach
piernika…Już to brzmi dobrze. Jeszcze szczypta soli, szczypta pieprzu,
szczypta imbiru i kruszonka gotowa.
korzenny piernik, pokruszony, starty lub rozdrobniony w blenderze do tego
podsmażona cebulka, skórka pomarańczy, natka pietruszki,
masło (bo z masłem
wszystko jest lepsze). Wystarczy wyobrazić sobie te smaki. Ryba, masło, zapach
piernika…Już to brzmi dobrze. Jeszcze szczypta soli, szczypta pieprzu,
szczypta imbiru i kruszonka gotowa.
Do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią
aluminiową lub natłuszczonym papierem do pieczenia wkładamy rybę, przykrywamy
warstwą kruszonki i wkładamy do piekarnika. 180 stopni około pół godziny
wystarczy
w zupełności.
aluminiową lub natłuszczonym papierem do pieczenia wkładamy rybę, przykrywamy
warstwą kruszonki i wkładamy do piekarnika. 180 stopni około pół godziny
wystarczy
w zupełności.
Ale
żeby nie było zbyt maślano -korzennie musimy te specjały czymś ożywić, więc
może dalej idźmy tropem świąt, tym razem poszukajmy świeżości.
żeby nie było zbyt maślano -korzennie musimy te specjały czymś ożywić, więc
może dalej idźmy tropem świąt, tym razem poszukajmy świeżości.
Wystarczy zamknąć oczy, pomyśleć
o gwiazdce,
choince, ciasteczkach. Ja wtedy czuje pomarańczę, to mój ulubiony świąteczny
aromat. A zatem pomarańcza.
I trochę „tradycji” greckiej ryby: marchewka, pietruszka, cebula, czosnek.
Marchewka
i pietruszka nożykiem do julienne pocięta
na spaghetti, cebula w
piórka, czosnek na plasterki.
o gwiazdce,
choince, ciasteczkach. Ja wtedy czuje pomarańczę, to mój ulubiony świąteczny
aromat. A zatem pomarańcza.
I trochę „tradycji” greckiej ryby: marchewka, pietruszka, cebula, czosnek.
Marchewka
i pietruszka nożykiem do julienne pocięta
na spaghetti, cebula w
piórka, czosnek na plasterki.
Na
klarowane masło rzucamy czosnek, po chwili ląduje tam cebula, szczypta
cynamonu. Dajmy im trochę czasu ale bez przesady, niech trochę zmiękną. Trochę.
Dodajmy marchewkę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu. Zostawmy przez moment żeby
marchewka złapała trochę ciepła.
I wyłóżmy wszystko do miseczki. Marchewka
powinna być jeszcze jędrna. Wymieszajmy wszystko z wyfiletowaną pomarańczą,
pietruszką lub kolendrą, skropmy cytryną i kroplą oleju.
klarowane masło rzucamy czosnek, po chwili ląduje tam cebula, szczypta
cynamonu. Dajmy im trochę czasu ale bez przesady, niech trochę zmiękną. Trochę.
Dodajmy marchewkę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu. Zostawmy przez moment żeby
marchewka złapała trochę ciepła.
I wyłóżmy wszystko do miseczki. Marchewka
powinna być jeszcze jędrna. Wymieszajmy wszystko z wyfiletowaną pomarańczą,
pietruszką lub kolendrą, skropmy cytryną i kroplą oleju.
I w takim marchewkowo cebulowym gniazdku
wyląduje nasza rybka. Mhmm…
wyląduje nasza rybka. Mhmm…
P.S.: Talerze zostawiliśmy puste w
rekordowym czasie.
rekordowym czasie.
Składniki:
Dorsz: 2-3 filety
Tarty piernik (bez lukru i czekolady
polecam „Katarzynki”): około 10 dag.
polecam „Katarzynki”): około 10 dag.
Masło (do kruszonki): połowa ilości
piernika
piernika
Klarowane masło (do smażenia)
Pomarańcza: 1 w zupełności wystarczy
Natka pietruszki lub kolendry
Cytryna (jeśli będzie nam brakowało
kwaśności w marchewce)
kwaśności w marchewce)
Olej
Marchew 2 średnie
Pietruszka 1 mała
Czosnek 2-3 ząbki
Cebula 1 średnia
Sól
Pieprz
Cynamon
Imbir