Naprawdę błyskawiczny obiad

Coś dla tych, którzy naprawdę mają mało czasu na przygotowanie posiłku.
frytki, sos śmietanowo-estragonowy i kurczak.
To danie dla zabieganych i jeśli mamy w domu składniki, to poradzimy sobie z nim w tyle czasu ile będziemy robić frytki.
Jako, że ma to być danie błyskawiczne, to posiłkujemy się dziś frytkami mrożonymi, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je własnoręcznie albo zastąpić np.; obsmażanymi ziemniaczkami.


Składniki:
kurczak,
frytki,
śmietana,
estragon suszony,
masło,
sól,
pieprz.

Włączamy piekarnik ustawiamy jakieś 200 stopni, bo tyle zazwyczaj zalecają producenci frytek, i czekając aż się rozgrzeje przygotowujemy kurczaka. Filet dzielimy na kawałki około 1,5 cm. Będziemy je smażyć dość krótko więc większe mogłyby być niedosmażone a mniejsze byłyby suche.
Do rozgrzanego piekarnika wrzucamy frytki. Na patelni rozpuszczamy masło, rozgrzewamy je i na rozgrzane wkładamy kurczaka. Obsmażamy. Posypujemy estragonem i dodajemy śmietanę. Chwilę redukujemy. Z tłustej śmietany robi się świetny sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Sprawdzamy czy frytki już gotowe. Jeśli gotowe, to nie pozostaje nam nic innego jak wyłożyć na talerz i zabrać się do jedzenia. Świetne z jarmużem z tego przepisu.

2 komentarze

  1. O matko!!! jak ja uwielbiam kurczaka w sosie estragonowym Twojej produkcji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *