Genialna prostota

Jeśli lubicie różnego rodzaju sosy, dipy, smarowidełka
do pieczywa, to spodoba się wam ten przepis.
Jeśli lubicie przepisy proste i nie wymagające godzin przygotowań, to jeszcze bardziej spodoba się wam ten przepis.
A jeśli jeszcze lubicie do tego świeżość natki kolendry,
to będzie to jeden z waszych faworytów na imprezy, przed telewizor, czy na zwykłe przegryzanie czegoś pysznego.
Wystarczy puszka czerwonej fasoli, pęczek kolendry, sól, pieprz, oliwa i trochę cytryny.

Przygotowanie:

Puszka czerwonej fasoli,
pęczek kolendry,
sok z cytryny,
oliwa,
sól,
pieprz.

Fasolę przecedzamy przez sitko, ale nie wylewamy płynu,
w którym była. Kolendrę siekamy.
Wrzucamy wszystko do blendera. Na dłużej, jeśli chcemy gładki dip, lub krócej jeśli konsystencja ma być bardziej grudkowata. Miłośnikom bardziej rustykalnych klimatów proponuje rozgniatanie fasoli widelcem i dodawanie posiekanej kolendry. Gęstość regulujemy dodając wodę , w której konserwowała się fasola. Skrapiamy cytryną, dolewamy łyżkę oliwy, doprawiamy solą
i pieprzem. Miłośnicy czosnkowych aromatów dodają rozgnieciony ząbek czosnku. Mieszamy i gotowe. Idealne do świeżego pieczywa lub grzanek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *