Delikatna,
krucha polędwiczka pachnąca jałowcem, słodko-kwaśny sos z wyraźnym smakiem masła
i ziemniaczane czipsy z nuta majeranku i wędzonej papryki, jarmuż z marchewka i czerwona fasolą. Nic skomplikowanego
a pyszności co-nie-mia-ra!
krucha polędwiczka pachnąca jałowcem, słodko-kwaśny sos z wyraźnym smakiem masła
i ziemniaczane czipsy z nuta majeranku i wędzonej papryki, jarmuż z marchewka i czerwona fasolą. Nic skomplikowanego
a pyszności co-nie-mia-ra!
Przygotowanie:Polędwica
Polędwica wieprzowa,
Ziele angielskie,
jałowiec,
kminek,
majeranek,
cytryna,
musztarda,
ocet balsamiczny,
olej.
Przygotować marynatę.
Rozgnieść kilka ziaren ziela angielskiego, kilka jagód jałowca, szczyptę
kminku, majeranek, trochę skórki cytrynowej, sól, dodać pół łyżeczki musztardy,
łyżeczkę balsamiko i rozprowadzić wszystko łyżką oleju.
Rozgnieść kilka ziaren ziela angielskiego, kilka jagód jałowca, szczyptę
kminku, majeranek, trochę skórki cytrynowej, sól, dodać pół łyżeczki musztardy,
łyżeczkę balsamiko i rozprowadzić wszystko łyżką oleju.
Polędwicę oczyścić
z błon, jeśli jest taka potrzeba. Osuszyć papierowym ręcznikiem, żeby marynata
lepiej przylegała. Posmarować marynata
i odstawić w chłodne miejsce na jakąś godzinę.
z błon, jeśli jest taka potrzeba. Osuszyć papierowym ręcznikiem, żeby marynata
lepiej przylegała. Posmarować marynata
i odstawić w chłodne miejsce na jakąś godzinę.
Kładziemy polędwicę
na rozgrzanej patelni
i obsmażamy ją
starannie ze wszystkich stron. Obsmażoną wkładamy do żaroodpornego naczynia i fruu! do piekarnika.
170-180 stopni na kwadrans.
Po wyjęciu z piekarnika odkładamy na kilka minut nim zabierzemy się za krojenie. Powinna być soczysta i delikatnie różowa.
na rozgrzanej patelni
i obsmażamy ją
starannie ze wszystkich stron. Obsmażoną wkładamy do żaroodpornego naczynia i fruu! do piekarnika.
170-180 stopni na kwadrans.
Po wyjęciu z piekarnika odkładamy na kilka minut nim zabierzemy się za krojenie. Powinna być soczysta i delikatnie różowa.
Obrać ziemniaki,
pokroić w jak najcieńsze plasterki. Włożyć do dużej miski.
Posolić, oprószyć pieprzem, majerankiem
i wędzoną papryka. Dolać dwie, trzy łyżki
oleju i potrząsając energicznie dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć jedna
warstwa na papierze do pieczenia i włożyć na blasze do piekarnika. 200 stopni
na jakieś 15-20 minut. Pilnujcie, bo łatwo się mogą przypalić.
pokroić w jak najcieńsze plasterki. Włożyć do dużej miski.
Posolić, oprószyć pieprzem, majerankiem
i wędzoną papryka. Dolać dwie, trzy łyżki
oleju i potrząsając energicznie dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć jedna
warstwa na papierze do pieczenia i włożyć na blasze do piekarnika. 200 stopni
na jakieś 15-20 minut. Pilnujcie, bo łatwo się mogą przypalić.
Sos
Pół szklanki cydru
100-150 gramów zimnego masła,
1 cebulka
jałowiec,
majeranek,
sól,
pieprz.
Pół szklanki cydru
100-150 gramów zimnego masła,
1 cebulka
jałowiec,
majeranek,
sól,
pieprz.
Sos przygotowuje się tak jak klasyczny beurre blanc. Co prawda tradycyjny beurre blanc jest przeważnie do ryb,
tu natomiast, jako,
ze polędwiczka ma bardziej wyrazisty smak niż ryby pozwoliłem sobie sos przyprawić
bardziej zdecydowanie. Również alkohol jest inny niż w klasycznym przepisie, a
mianowicie zamiast wina użyłem cydru.
tu natomiast, jako,
ze polędwiczka ma bardziej wyrazisty smak niż ryby pozwoliłem sobie sos przyprawić
bardziej zdecydowanie. Również alkohol jest inny niż w klasycznym przepisie, a
mianowicie zamiast wina użyłem cydru.
Cebulka, bardzo drobno
posiekana, wylądowała na patelni, na której obsmażałem polędwicę. Do tego pół szklanki
cydru. Szczypta majeranku, kilka jagód jałowca. Dzięki temu aromaty karmelizowanego mięsa i smaki przypraw znajdą się w
sosie. Cebula i cydr zostają na patelni tak długo, aż zredukują się do jednej
czwartej objętości. Zdejmujemy wtedy je z ognia i zaczynamy dodawać masło.
Zimne masło w małych kawałkach. Dodajemy i cały czas energicznie mieszamy aż
uzyskamy odpowiednia konsystencje. Dodajemy sól i pieprz w miarę potrzeby.
posiekana, wylądowała na patelni, na której obsmażałem polędwicę. Do tego pół szklanki
cydru. Szczypta majeranku, kilka jagód jałowca. Dzięki temu aromaty karmelizowanego mięsa i smaki przypraw znajdą się w
sosie. Cebula i cydr zostają na patelni tak długo, aż zredukują się do jednej
czwartej objętości. Zdejmujemy wtedy je z ognia i zaczynamy dodawać masło.
Zimne masło w małych kawałkach. Dodajemy i cały czas energicznie mieszamy aż
uzyskamy odpowiednia konsystencje. Dodajemy sól i pieprz w miarę potrzeby.
Jarmuż
Jarmuż robimy
zgodnie z przepisem na jarmuż, tylko zamiast pomidorków i sera dodajemy tym razem
czerwona fasole
i marchewkę pokrojona w julienne.A to porcja dla mojej pociechy:)
zgodnie z przepisem na jarmuż, tylko zamiast pomidorków i sera dodajemy tym razem
czerwona fasole
i marchewkę pokrojona w julienne.A to porcja dla mojej pociechy:)