Wątróbka, wątróbka, wątróbka… Myśl o wątróbce nie budzi entuzjazmu. Raczej kojarzy się z szarą bryłą o metalicznym posmaku. Dla wielu osób niejadalną.
z sosem- rewelacyjny.
P.S.: Pamiętajcie! wątróbka ma być w środku różowa, nie szara! Szare są kamienie!
Składniki:
wątróbka drobiowa: 3-4 sztuki,
por: jeden średniej wielkości,
cebula: połowa ,
czosnek: 2 ząbki,
czerwona papryka: 1/3,
mus jabłkowy: 3/4 szklanki
konfitura pomidorowo musztardowa: 1 łyżka,
ocet balsamiczny: 1 łyżeczka,
tymianek,
sól,
pieprz,
klarowane masło.
Przygotowanie jest banalnie proste. Pora tniemy na plasterki, cebulę w piórka, paprykę w małą kostkę, czosnek rozgniatamy i siekamy. Wątróbkę oczyszczamy i dzielimy na ładne kawałki (najlepiej zgodnie z anatomią wątroby czyli rozdzielamy płaty a miejsce gdzie się łączą wraz z grubszymi żyłami odkładamy dla kota). Przygotowujemy dwa naczynia: patelnie na wątróbkę i rondel lub drugą patelnię na dodatki. W rondlu rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy pora i cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, starając się nie rumienić:)
Papryka czeka. Kiedy por i cebula się zeszklą dodajemy mus jabłkowy, konfiturę pomidorową, kropelkę balsamiko, sól, pieprz i tymianek. Papryka czeka. Rozgrzewamy patelnie, w której zrobimy wątróbkę.
Rozpuszczamy masło, do którego dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Kiedy masło się rozgrzeje i poczujemy aromat czosnku możemy smażyć wątróbkę. 3-4 minuty z każdej strony wystarczy. Przekładamy do pora z cebulką i wreszcie dodajemy paprykę (ma być chrupiąca). Delikatnie mieszamy, żeby wszystko pokryło się sosem.
Patrzymy przez chwilę z rozczuleniem na nasze dzieło… i wykładamy na talerze. Jako dodatek proponuję bagietkę albo ciabattę, albo inne pieczywo stworzone do sprzątania sosu. Powodzenia.
Fajne, ale co to jest konfitura pomidorowa i gdzie to można dostać?
Świetny dodatek do mięs, póki co niestety nie dostępny w sklepach, trzeba go przyrządzić samodzielnie. Przepis tu:
http://www.crustanddust.pl/2010/08/wyborna-musztarda-pomidorowa.html
Jest już już podlinkowany w tekście.